Pagina's

vrijdag 8 april 2011

Zonnig, warm en veel stenen.

Men heeft in afwachting van het plaatsen van de brredplaatvloeren nog wat verder gewerkt aan de gevelsteen.
Aan de kant van de autobrug met lood afwerken want onder de brug komt een luifel.

Ook aan de straatkant begint men op de keermuur verder te metselen. Maar blijkbaar een complexe bedoening om alle EPDM lagen goed te leggen.

Aan de binnenzijde zijn de voorbereidingen bezig om de volgende breedplaatvoer te ondersteunen.
Volgende week gaan we een etage hoger....

woensdag 6 april 2011

Draagbalk voor het grote raam.

Gisteren zijn de voorbereidingen getroffen om de draagbalk te gieten van het grote raam in het salon.
Tegelijk heeft men ook de gang maar verder gemetseld.

Vandaag is dan de balk gegoten voor het raam. Curieus of het verdiep en de muren daarboven alles zal kunnen dragen.

Vanuit de tuin begint het al een beetje op een huis te lijken.
Morgen beginnen de voorbereidingen om de breedplaatvloeren van het verdiep te plaatsen. Als alles volgens planning loopt dan is dat voor maandag.

Ondertussen is in de tuin de berg grond met vuil en onkruid beetje bij beetje kleiner aan het worden . Maar het zal nog eventjes duren vooraleer dat allemaal uitgesorteerd is. En ja Eddy dat is Pascale op de foto....


maandag 4 april 2011

Nog wat stenen op elkaar gezet.

Vandaag zijn de binnenmuren van het gelijkvloers al voor de helft omhoog gezet.  Ze schieten op.

De voordeur komt hier. Vanbinnen gezien,
 En van vanbuiten.
Hier komt de studio. Maar daar moet nog een muurtje in .(GYPROC)Zonnecellen en volledig energieconcept.

Even geen foto's deze keer maar wat informatieve links in de tekst.

De zonnecellen zijn besteld. Voor de geïnteresseerden het worden 16 panelen van SUNPOWER E19/318. Dit samen met een sunnyboy sma 5000 als omvormer.
Als we alles goed berekenen kunnen we hiermee bijna ons volledig elektriciteitsverbruik dekken.
De cellen zijn van de duurdere soort maar dat komt omdat ons dakoppervlak beperkt is en we hoogperformante cellen moeten gebruiken.


Als we ons volledig energieconcept nu bekijken zitten we met de volgende zaken.
Een NIBE warmtepomp van 10KW. Type 1145-10PC  Die hangt aan 4 boorputten naar telkens 65m diepte.
Secondair hebben we een 5m^2 zonnecollector liggen van ZEN die aangesloten is op een NIBE VPAS-boiler.
Die VPAS boiler laat ons niet alleen toe om warm water te maken met de zonnecollectoren en de warmtepomp maar wat speciaal is is dat via deze boiler gedurende de lussenseizoenen de verwarming kan werken op de zonnecollectoren. En dat scheelt hem weer een behoorlijke slok op de borrel van de elektriciteit.
De boiler moet wel op een stevig plateau staan want er zit 300L tapwater in en nog eens 450L buffer water. Inclusief het gewicht van de boiler gaat daar 1065Kg staan op amper 0,73m^2

Een warmtepomp impliceert natuurlijk laagwarmteopbrengst en is dus ook alleen maar goed met vloerverwarming. Deze ligt dan ook overal.  200m^2 vloer vol met buisjes.
En de eerste die durft een gat te boren in de vloer heeft het met mij aan de stok.  :-)
Een(1) extra stalen radiator zal in de badkamer hangen. Deels als handdoekdroger en deels om het wat sneller op te warmen daar. Deze radiator is ook aangesloten op de buffer van de VPAS boiler. Hij zal nooit de 65° bereiken maar het zal zeker een verschil maken.

De ventilatie in het huis zal via een TYPE D ventilatie van ORCON gaan. Weer om alle warmte te besparen die we zouden kunnen verliezen. Warme bedorven lucht zal worden weggezogen via een warmtewisselaar. De verse buitenlucht gaat dan terug over deze warmtewisselaar en wordt op die manier opgewarmd. 95% rendement.

In de zomer heeft de ventilatie dan de mogelijkheid om alleen frisse buitenlucht binnen te blazen en dat is vooral interessant tijdens de nacht. De warmwaterboiler kan de vloer tijdens de zomermaanden ook afkoelen. Is niet hetzelfde als airco maar het zal al een heleboel helpen.

En al dit zal worden aangedreven door de zonnecellen die op ons dak liggen. Gevolg. Gratis verwarming en warm water of toch bijna want al dat apparatuur kost geld :-(

Om het energieconcept te vervolledigen plaatsen we natuurlijk hoogrendementsglas (discussie loopt nog of we nu 0.8 ,0.9 , 1.0 of 1.1 glas nemen. Maar we denken een lix te nemen. De grote ramen in het salon 0.8 en de rest 1.1
En aan de grote ramen achteraan komen screens die tijdens de  zomermaanden de zon moet buitensluiten zodat het huis niet te snel opwarmt. 's avonds zijn dat dan meteen onze gordijnen.

Voila, een hele epistel maar zo staat het ook meteen op de blog. Wie meer info wil hebben over het hoe en waarom van dit allemaal kan altijd een berichtje achterlaten. Maar niet allemaal tegelijk he.